Ji Ching: jóslás és bölcsesség

Ji Ching: jóslás és bölcsesség

A világ legősibb jóskönyve, a kínai Ji Ching, magyarul: Változások könyve. A nagyjából 3000 éves szent könyv a kínai civilizáció egyik legfontosabb írásos emléke, amely több száz év alatt érte el végleges formáját.
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya 36 (ritkábban 32) lapból áll. Több fajtája ismert. Ezek közül a ún. Piatnik-kártya lett a legszélesebb körben elterjedt, amely a magyar származású Piatnik Nándor által alapított kártyagyárról kapta nevét az 1900-as években. Az előző rész itt olvasható! tovább
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigányság hitvilágában a jóslás nem egy kiválasztott ember, mágus vagy jövendőmondó különleges képessége, hanem a mindennapi élet élő hagyománya. Spirituális gyakorlat, melynek az a hit az alapja, hogy az ember képes tulajdon sorsát előre megjósolni, és egyúttal befolyásolni is. tovább
 
 
 
 
 
 

Grafológiai alapismeretek 2.

Cikksorozatunk első részében áttekintettük a grafológia alapfogalmait, azt, milyen következtetéseket lehet levonni az íráskép, a térelheléyezés és a rajzok, firkálmányok jellege alapján az írás szerzőjéről. A második részben a színek és a leggyakoribb alakzatok szimbólumrendszerét vizsgáljuk.

A leggyakoribb színek

A fekete szín használói visszafogottak, zárkózottak, ragaszkodnak a megszokásokhoz és jellemző rájuk a komolyság. Persze a fekete használata utalhat egyszerűen a komor világlátásra, vagy akár a szomorú kedélyállapotra. A saját érzelmeiket mélyen, önmagukban, szorongva megélők is gyakran fordulnak a feketéhez.

A piros színt a dolgozatjavító pedagógusokon kívül előszeretettel használják írásra a derűs alaptermészetűek is. Jellemzőjük a piroshoz egyébként is kapcsolódó tüzesség, ám emellett akaratosak, jó kedélyűek, akaratosak (néhol az erőszakosság sem áll távol tőlük). Nem erényük a türelem, a kitartás, sokszor félbehagyják, azt amit elkezdtek

A zöldet pedig a környezetvédelmi aktivistákon kívül elsősorban az összetett személyiségüek szeretik. Őket nem nagyon lehet befolyásolni, döntéseiket maguk hozzák meg és ki is állnak mellettük. Lelki életükre jellemző az erőteljes ragaszkodás, a mélyről jövő szeretet. Emellett szintén jellemzőjük a békesség, a boldogság aktív keresése.

Nehéz meghatározni a kék színt használók tulajdonságait, hiszen általában mindannyian ezt a színt használjuk a mindennapok során. Az mindenesetre elmondható, hogy a világosabb, vékonyabb vonaló kéket használók kiegyezésre törekvők, konfliktuskerülők, mégis határozottnak mondhatók, fontos számukra a hűség és az érzelmek is meghatározóak számukra. Ha viszont valaki a sötétebb, vastagabb kékkel író eszközöket részesíti előnyben, akkor nagy valószínűséggel gyakran vannak megmagyarázhatatlan megérzéseik, általában robosztusabb alkatúak, nem finomkodóak, inkább teret engednek érzelmeiknek, az okkult, ezotérikus jelenségekre nyitottak.

Alakzatok, formák.

Az éltető égitest, a nap maga az erő, a bizakodás. Az antropomorfizált nap – szem, mosolygó száj stb – derűs életfelfogást feltételez. A rajz egészéhez képest apró nap bizony önbizalomhiányról árulkodik, míg a felhő vagy valamilyen építmény mögé búvó nap szorongásról, kimerültségről árulkodik.

A fa az egyik leggyakoribb szimbólum. A lombkorona jelöli az intellektualitást, a jövőbe tekintést. A törzs a jelen megtestesítője, a mindennapok jelölője, továbbá a lelki tartalmak kivetítője. A talajszint alatti rajzrészletek, magyarán a gyökerek pedig a múltra vonatkoznak, sokan a tudatalattival is összefüggésbe hozzák, továbbá a nem tudatos, ösztönös cselekedetekkel.

Az otthon, a ház szintén alapszimbólum, általában az én megtestesítője. Az ablak és ajtó nélküli ház rajzolójának zárkózottsága szembetűnő, de bizony ez titokról is árulkodhat. Ellenben a nyitott ajtó és ablak befogadó, nyílt személyiségre utal. A ház körüli kerítés és növényzet szintén sokat elárul az illető közvetlenségéről vagy akár derűs vagy szorongó életszemléletéről.

Érdekes az út jelentése – az osztott útszakasz döntésképtelenségről, választási lehetőségről árulkodik. Az egyre keskenyedő út nehéz periódust, vagy szorongást jelenthet, de akár a lelki szabadság hiányára is utalhat

A víz szintén ősi szimbólum. A folyóvíz, vízesés, viharos tenger felfokozott kedélyállapotra utal, míg a csendes állóviz az unalom az eseménytelenség megtestesítője

Természetesen még számtalan szimbólum és megannyi értelmezés lehetséges, ahogy a grafológia tárháza is szinte kifogyhatatlan.


Vissza